Predstavitev

Kulturno umetniško društvo Študent je eden izmed glavnih nosilcev ohranjanja in predstavljanja slovenske kulture plesa in petja doma in v svetu. Pod okriljem društva delujeta dve sekciji: Akademski pevski zbor (APZ) Maribor in Akademska folklorna skupina (AFS) Študent. V preteklosti so delovale tudi gledališka sekcija, veliki plesni orkester, sekcija za športni ples, plesne skupine Point, Marga in Nero. S svojim ustvarjalnim delo je društvo pričelo že daljnega leta 1964.

APZ Maribor je 50 članski zbor mladih – študentk in študentov Univerze v Mariboru, ki so z glasbo povezani v nenehen krog vrhunskega ustvarjanja, hkrati pa zborovsko petje med njimi plete trdne vezi prijateljstva, ljubezni do glasbe in kakovostnega druženja. Leta 2012 je vodenje prevzela odlična skladateljica, akademska glasbenica, profesorica glasbe in zborovodkinja Tadeja Vulc.

Uspešno ustvarjanje na domačih tleh, kjer jih je Javni sklad za kulturne dejavnosti zopet uvrstil med zbore, ki pomembno delujejo na državni ravni, bogatijo tudi visoki dosežki gostovanj na mnogih mednarodnih tekmovanjih.

AFS Študent predstavlja plese vseh slovenskih pokrajin. S svojim kvalitetnim delom si je pri slovenskih strokovnjakih za folklorno dejavnost pridobila dve prestižni priznanji: Zlato plaketo Zveze kulturnih organizacij Maribor in Zlato Maroltovo plaketo za folklorno dejavnost, ki je hkrati najvišje priznanje, ki si ga je v Sloveniji za folklorno dejavnost moč pridobiti. Svoje delo radi predstavljajo tudi po svetu in tako so bogato folklorno izročilo v času svojega delovanje prenašali in plemenitili po skoraj vseh evropskih državah, najbolj pa so ponosni na gostovanja v državah: Kanada, Macao, Amerika, Čile, Puerto Rico, Avstralija, Peru, Japonska, Cookovi Otoki, Venezuela in Mehika. V redno delo AFS Študent sodi tudi soorganizacija mednarodnega folklornega festivala Folkart, ki že od leta 1989 poteka v okviru Festivala Lent. Umetniški vodja skupine je g. Saša Krajnc.

Osnovni podatki

Kontakt: KUD Študent

Kulturno umetniško društvo Študent Maribor
Tyrševa ulica 23
Predsednik: Uroš Jurgec
Tel: 051 624 949
e-mail: info@kudstudent.org
2000 Maribor
Slovenija

TRR: SI56 04173-0000694423 (Nova KBM)
Davčna št: 64563731

AFS Študent

AFS Študent

Domov

APZ Maribor

APZ Maribor

Domov

KUD Študent

Kulturno umetniško društvo Študent Maribor
Tyrševa ulica 23
2000 Maribor
Slovenija

TRR: SI56 04173-0000694423
Nova KBM
Davčna št: 64563731

Kontakt

Predsednik: Uroš Jurgec

GSM: 051 624 949

E-pošta: info@kudstudent.org

Kontakt